TURKRENT ELEKTRİKLENDİ!

Elektrikli otomobil kiralamalarınıza özel, 1 aylık kiralamalarınızda da
36 aylık uzun dönem kiralama sözleşmesi avantajlarından faydalanabilirsiniz.
TURKRENT hizmet ayrıcalığı ile tanışmaya hazır mısınız?

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL NEDİR ve NASIL ÇALIŞIR?

Alışık olduğumuz dizel ve benzinli otomobillerden farklı olarak içten yanmalı motor yerine elektrik motoru bulunan araçlara elektrikli otomobil denir.

Enerji, elektrik motoruna pil setleri veya batarya yoluyla iletilir. Elektrik motoru ise enerjiyi tekerleklere iletilerek hareket enerjisine dönüştürür ve böylece araç hareket ettirilir.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİ NASIL ŞARJ EDEBİLİRİZ?

Öncelikle bu aşamada 3 farklı yöntem bulunur. Bunlar;

  1. Kablolu Şarj Tekniği: Otomobilin tıpkı cep telefonu gibi priz ve kablo yardımıyla şarj edildiği yöntemdir. Kablolu şarj hızının 3 kademesi bulunmaktadır.

    1.kademe ev tipi şarj olarak bilinir. Araç klasik ev tipi prize takarak şarj edilir, kullanılan kwh (kilowatt) düşük olduğundan, bataryanın tam olarak dolması ortalama 29 saati bulur.

    2.kademe normal şarj olarak bilinir. Alışveriş merkezi, otopark, benzin istasyonu gibi ortak alanlarda bulunan şarj istasyonlarında otomobili şarj etmek mümkündür. İsteğe göre bu şarj istasyonları kişiye özel alanlara kurularak kişiselleştirilebilir.

    3.kademe hızlı şarj olarak bilinir. Enerji aktarımı yüksek olduğundan otomobil minimum 30 dakikada tamamen şarj edilebilir. Genellikle ilgili servis noktalarında bulunan istasyonlar yardımıyla şarj işlemi gerçekleştirilir.

  2. Kablosuz Şarj Tekniği: Bu zahmetsiz ve pratik yöntemde, zemine montajlanmış şekilde bulunan endüktif bir alana otomobili park etmeniz yeterlidir. Herhangi bir priz türüne ya da kablo ekipmanına ihtiyaç duyulmaz.

  3. QuickDrop: Boş batarya ile dolu bataryayı değiştirme işlemine verilen isimdir. Belirli değişim noktalarında, yetkili kişilerce aracınızın boş bataryası dolu batarya ile dakikalar içerisinde değiştirilebilir. Bu yöntem ise, şarjın dolma süresini bekleme zahmetini ortadan kaldırmaktadır.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERLE İLGİLİ SIK DUYABİLECEĞİNİZ KELİMELER

Batarya: Cep telefonlarında bulunan ve şarj depolanan parça gibi elektrik enerjisinin depolandığı parçadır. Bataryalar genellikle lityum-iyon içeriklidir.

Voltaj: Elektrikli otomobiller şarj edilirken kullanılan elektrik aktarım hızını ifade eder.

Menzil: Elektrikli otomobillerin tamamen dolu bataryayla gidebileceği maksimum mesafeye menzil denir. Menzil mesafesi aracın marka/modeline ve batarya türüne göre değişiklik gösterebilir.

EV (Electric Vehicles): Elektrikli araçlar anlamına gelmektedir.

BEV (Battery Electric Vehicles): Bataryalı elektrikli araçlar anlamına gelmektedir.

PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicles): Ekipman yardımı ile şarj olan hibrit elektrikli araçlar anlamına gelmektedir.

Kwh (Kilowatt): Bir saatte üretilen enerji miktarını ifade eder.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN TARİHÇESİNİ SİZİN İÇİN DERLEDİK

Tarihte bilinen ilk elektrikli otomobil 1835 yılında, bir pivot, iki elektrikli mıknatıs ve bir batarya kullanılarak küçük bir lokomotif şeklinde Thomas Davenport tarafından Amerika Vermont’ta icat edildi. 1832 – 1839 yılları arasında, İskoçya’nın Aberdeen şehrinde Robert Anderson tarafından aynı dönemde otomobil icat edildi ve araç şarj edilme özelliğine sahip değildi, bu sebeple günlük hayatta tercih edilmediğinden nispeten başarısız oldu. 1897 yılında Amerika New York sokaklarında elektrikli taksiler görülmeye başlandı. İlk büyük ölçekli Amerikan elektrikli otomobil üreticisi Connetcticut’ın Pope İmalat Şirketi oldu. 1900’lü yıllarda elektrikli otomobiller altın çağını yaşamaya başladı. O dönemde benzinli araçlarda yaşanan titreme ve gürültü problemi sebebiyle elektrikli otomobile olan ilgi artmaya başladı. 1908 yılında benzinli araç olarak Model T ortaya çıktı. Henry Ford, otomobili seri üretime alarak otomobil pazarında baştan aşağı değişiklik yarattı. 1912 yılında seri üretimin getirmiş olduğu fiyatların ekonomik olması sebebiyle benzinli otomobiller tekrar ilgi odağı oldu. Uzun mesafe gidebilme ihtiyacı ve benzini bulma kolaylığı sebebiyle 1920’lerde elektrikli otomobiller popülaritesini kaybetmeye başladı. 1960 yıllarında otomobil sayısının artması hava kirliliği sorunlarını beraberinde getirdi. Birçok kişiyi etkileyen bu faktörler sebebiyle çevre duyarlılığı bakımından elektrikli otomobiller tekrar gündeme gelmeye başladı. BMW, 1972 yılında 1602 E isimli aracını tasarladı ve Olimpiyat Oyunları’nda sergiledi fakat model hiçbir zaman üretime geçmedi. Tarihte bilinen ilk elektrikli otomobil kiralaması 1976 yılında Dallas menşeli bir firma tarafından yapılmaya başlandı. 1990 – 1997 yılları arasında Temiz Hava Yasası Değişikliği ve Enerji Politikası Kanunu yürürlüğe girdi ve bu alanda yapılan çalışmalara destek verilmeye başlandı. Yine aynı yıllar arasında “dünyanın en verimli” aracı olarak nitelendirilen EV1’in üretimi tamamlanarak piyasaya sunuldu. General Motors CEO’su Roger Smith’e ait olan bu otomobiller oldukça olumlu yorumlar alsa da pazardan toplatılarak hurda çöplüğe atıldı. Günümüzde ise müzelerde sergilenmektedir. 1997 – 2000 yılları arasında Toyota, Chevy’s, Honda, Ford ve Nissan gibi markalar kendi EV’lerini çıkardı. O dönemde satmak yerine kiralama stratejisi tercih edildi. 2000 – 2010 yılları arasında Tesla üretimi devrim niteliğinde sayıldı ve diğer otomobillerden farklı olarak tek şarj ile 200 km yol kat edebilecek kapasitede tasarlandı. 2011 yılında yine Tesla’nın çıkarmış olduğu Roadster, 240 km menzile sahip otomobil modeliydi.

Günümüz dönemine bakacak olursak; elektrikli otomobiller gerek tüketicilerin gerekse kiralama firmalarının ilgi odağındadır. Birçok otomobil markası elektrikli otomobillerini satışa sunmuştur ve her sene bu tasarımları geliştirerek otomobil sektöründe ilerleme kaydetmektedirler.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN OLUMLU – OLUMSUZ YÖNLERİ NELERDİR?

Elektrikli Araçların Avantajları:

  • İçten yanmalı motor olmadığı için şanzıman, debriyaj ve egzoz bulunmaz. Egzoz gazı oluşmadığı için çevreye duyarlı araçlardır.

  • Seri hız değişimi, sessiz sürüş ve hızlı tepki verme özellikleri sayesinde konforlu sürüş keyfi sunar.

  • Araç üretimi yapan ülkeler ve firmalar, çevreye olan zararı minimuma indirmek için elektrikli otomobillere destek veriyorlar. Bu nedenle elektrikli otomobillere vergi bakımından yasal desteklemeler yapılıyor.

  • Elektrikli otomobillerin şarj ve batarya masrafı, klasik benzin ve dizel otomobillere göre yüzde 75 tasarruf sağlıyor. Motor yapısı içten yanmalı motora göre daha basit olduğundan, bakım maliyeti konusunda da masraflar önemli ölçüde azalıyor.

  • Elektrikli otomobile artan ilgi, şarj istasyonlarının artmasına olanak sağlıyor. Dinlenme tesislerinde, alışveriş merkezlerinde, otoparklarda hatta evlerde bile kolay ve hızlı şarj istasyonları sayesinde aracı hemen her yerde şarj etmek mümkün.

Elektrikli Araçların Dezavantajları:

  • Elektrikli otomobillerin seri üretime geçmiş olması maliyetini azaltsa da, benzin ve dizel araçlara göre çok daha yüksek fiyatlara sunuluyor.

  • Ülkemizde elektrikli otomobiller yaygın olmadığı için ikinci el araç satış piyasasında yeterli talep görmemektedir. Kullandıktan sonra satmak isterseniz bu süreç sizin için biraz zor olabilir.

  • Elektrikli araçların bataryası (şarjı) doluyken, uzun yol gidebilmeniz mümkündür. Şarjı azalmaya başladığında, aracınızı uygun şarj istasyonunda şarj etmeniz gerekmektedir. Bunu aksatır veya unutursanız, istasyonda aracın şarj olmasını beklemek yolculuğunuzu uzatabilir.

  • Şarj istasyonlarının sayısı artış gösterse de ülkemizde yeterli istasyon sayısı bulunmamakta.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERDE MENZİLİ ETKİLEYEN FAKTÖRTER NELERDİR?

Elektrikli araçlarda menzili etkileyen birkaç faktör bulunmaktadır. Aracın sürüş menzili kullanıldığı şartlar ve koşullara bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Bazı durumlarda menzili etkileyen sürücü iken, bazı durumlarda sürücü dışında faktörler rol oynamaktadır.

  • Trafik yoğunluğu

  • Aracın kullanıldığı zeminin yapısı

  • Sürüş mesafeleri

  • Hava şartları (hava sıcaklığı, rüzgarın yönü) sürücülerin etkisi dışında menzili etkileyen faktörler arasındadır.

  • Aracı düzenli şarj etmek

  • Zemine göre sürüş modu

  • Klima ayarları

  • Hız ve fren kontrolü

  • Lastiklerin durumu ve basınç değeri sürücü kaynaklı menzili etkileyen faktörler arasındadır.

TÜKETİM KARŞILAŞTIRMA TABLOSU



Citroen C4X (Dizel) Citroen C4X (Benzinli) Elektrikli Citroen ë-C4X
Yakıt Tüketimi Karma* (lt/100km)
Yakıt Tüketimi Karma* (kw/100km)
Aylık Kullanım (km)
Yakıt Tüketimi (lt)
Enerji Tüketimi (kw)
Birim Fiyat
Aylık Yakıt Tüketim Tutarı
*Tüketim verisi şehir içi ve şehir dışı kullanımlarda karma olarak verilmiştir.
*Aylık kullanım KM bilgisinin bulunduğu gri alan değiştirilerek hesaplama yapılabilir.

Citroen C4-X

ŞİMDİ SİZE TOGG’DAN BAHSEDELİM

TOGG; 28 Haziran 2018’de BMC, Anadolu Grubu, Zorlu Holding, Turkcell ve TOBB ortaklığı ile kurulan TOGG tarafından Türkiye’de üretilecek otomobil markasıdır. Orta sınıf C segment olarak sınıflandırılmaktadır.

Otomobilin ilk tanıtımı 27 Aralık 2019 tarihinde Gebze’de bulunan Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilen bir etkinlik ile yapıldı.

Tasarımında, İtalyan tasarım bürosu olan Pininfarina rol aldı ve 121 mühendisin katkılarıyla özgün değişiklikler yapıldı.

Bunun yanı sıra çarpışma testlerinden beş yıldız alacak şekilde tasarlanmış olup, araçta yedi standart, iki opsiyonel hava yastığı kullanılacaktır. Planlamalar arasında üretilecek ilk modelin C SUV sınıfı olması ve 2030 yılına kadar da beş farklı model geliştirerek üretime geçme hedefi yer almaktadır.

Teknik özelliklerinden bahsedecek olursak;

Birçok elektrikli otomobilde olduğu gibi batarya tipi lityum iyon pillerden üretilecektir. Tek şarj ile 314 km ve 523 km olmak üzere iki farklı güç paketi sunulmuş olup, yavaşlama anlarında pili tekrar şarj edip menzili %20’ye kadar uzatması beklenen rejeneratif fren sistemi kullanılmıştır.

İkisi standart, biri uzun menzil olmak üzere toplamda üç farklı versiyon sunulmaktadır. Tüm versiyonlar motor gücü 160 kW / 218 PS ve arkadaş itişli olacak şekilde üretilmektedir.

TOGG T10X V1 RWD Standart Menzil 314 km menzile sahip olup, 953.000,00₺ ‘den başlayan fiyatlarla satışa sunulmuştur.

TOGG T10X V2 RWD Standart Menzil 314 km menzile sahip olup, 1.055.000,00₺ ‘den başlayan fiyatlarla satışa sunulmuştur.

TOGG T10X V2 RWD Uzun Menzil 523 km menzile sahip olup, 1.215.000,00₺ ‘den başlayan fiyatlarla alıcı satışa sunulmuştur.

Türkiye’nin ilk yerli otomobiline sahip olabilmek için https://www.togg.com.tr/ web sitesini ziyaret edebilir, detaylı bilgi alabilirsiniz.

16 Mart 2023 tarihinde ön sipariş başvuruları başlamış olup, 28 Mart tarihinde noter huzurunda ön sipariş sahipleri belirlenecek ve Türkiye’nin doğuştan elektrikli ilk akıllı cihazı TOGG T10X sahipleriyle buluşmuş olacak.

Referanslarımız

E-Bültenimize abone olun! Fırsatlardan ilk sizin haberiniz olsun.